Szarlotka tradycyjna

Szarlotka tradycyjna
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agatokaj
Robię ją od kilku lat najbardziej mi smakuje.

Składniki

  • ciasto:
  • mąka 50 dag
  • cukir puder 15 dag
  • żółtka 3, jajko 1
  • margaryna 25 dag
  • cukier waniliowy 1
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • masa:
  • jabłka 2 kg.szara reneta lub inne
  • cukier 20 dag
  • Skórka pomarańczowa
  • galaretki 2 cytrynowe lub pomarańczowe.

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    mąkę przesiać dodać pokrojoną margarynę,posiekać dodać resztę składników szybko zagnieść ciasto.Wstawić do lodówki.

  2. Obrać pokroić drobno jabłka,usmażyć w garnku,pod koniec gdy jabłka się rozpadną dodać cukier i skórkę.Wyłączyć gaz i dodać galaretki.

  3. Ciasto wyjąć z lodówki odciąć 1/3 ciasta i z większą część rozwałkować włożyć na wyłożoną papierem blachę. podpiec w 200 stopniach 5-8 min.Wylać jabłka,wyrównać.Z pozostałego ciasta zrobić ruloniki i ułożyć kratkę na cieście.Piec około godziny w 200 stopniach tak jest w przepisie( ja piekłam w 180 stopni około 40 min)

Komentarze do przepisu (2)

taura 19 stycznia 2014
Mniam takie ciacho!
Ewaaa 19 stycznia 2014
szarlotki to ciasta, które uwielbiam najbardziej (oprócz serników i drożdżówek) ;-), Aga, Twoja wygląda mega... Czytaj całość »
szarlotki to ciasta, które uwielbiam najbardziej (oprócz serników i drożdżówek) ;-), Aga, Twoja wygląda mega apetycznie ! :)
Składniki
  • ciasto:
  • mąka 50 dag
  • cukir puder 15 dag
  • żółtka 3, jajko 1
  • margaryna 25 dag
  • cukier waniliowy 1
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • masa:
  • jabłka 2 kg.szara reneta lub inne
  • cukier 20 dag
  • Skórka pomarańczowa
  • galaretki 2 cytrynowe lub pomarańczowe.
Składniki