Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja na temat szarlotki sypanej, która jest rewelacyjna nie tylko ze względów smakowych, ale i nie wymaga szczególnych zdolności, by ją upiec.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 180
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 180
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Składniki
Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko odciskamy z nadmiaru soku. Do jabłek dodajemy cukier i cynamon. Składniki ciasta mieszamy ze sobą, a następnie dzielimy na 3 równe części. Do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą wsypujemy 1 część sypkich składników, dokładnie rozprowadzamy i wykładamy na to połowę jabłek. Masę makową mieszamy z kandyzowaną skórką cytrynową i wykładamy połowę na jabłka. Następnie wysypujemy 2 część sypkich składników, resztę jabłek i masę makową. Pokrywamy ostatnią częścią sypkich składników. Na wierzchu układamy pokrojone w małe kawałki masło lub margarynę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55-60 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.