Szarlotka sypana z masą makową

Szarlotka sypana z masą makową
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: jolao
Wariacja na temat szarlotki sypanej, która jest rewelacyjna nie tylko ze względów smakowych, ale i nie wymaga szczególnych zdolności, by ją upiec.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • Nadzienie:
  • 2 kg soczystych jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • duża puszka masy makowej
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Dodatkowo:
  • 100 g masła lub margaryny
  • cukier puder do oprószenia
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Przygotowanie

  1. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko odciskamy z nadmiaru soku. Do jabłek dodajemy cukier i cynamon.

    Składniki ciasta mieszamy ze sobą, a następnie dzielimy na 3 równe części.

    Do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą wsypujemy 1 część sypkich składników, dokładnie rozprowadzamy i wykładamy na to połowę jabłek.

    Masę makową mieszamy z kandyzowaną skórką cytrynową i wykładamy połowę na jabłka.

    Następnie wysypujemy 2 część sypkich składników, resztę jabłek i masę makową. Pokrywamy ostatnią częścią sypkich składników.

    Na wierzchu układamy pokrojone w małe kawałki masło lub margarynę.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55-60 minut.

    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Składniki
  • Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • Nadzienie:
  • 2 kg soczystych jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • duża puszka masy makowej
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Dodatkowo:
  • 100 g masła lub margaryny
  • cukier puder do oprószenia
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
Składniki