Szarlotka sypana

Szarlotka sypana
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ilovebakepl
Nie przesłodzona, chrupiąca słodka skórka, lekko kwaśne jabłkowe nadzienie. Rewelacyjny przepis od Domi.

Składniki

  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 1 czubata łyżka cynamonu
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • DODATKOWO: 150 g zamrożonego masła lub margaryny ( ok. 2 godz. w zamrażarce )

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie dodajemy pozostałe składniki na nadzienie i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w miseczce i dzielimy na 3 części. Tortownicę ( u mnie o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy kasza manną lub bułką tartą. Wysypujemy na dno równomiernie jedną część sypkich składników, następnie połowę masy jabłkowej. Kolejna część sypkich składników, masę jabłkową i ostatnią część sypkich składników. Na wierzch ścieramy równomiernie zamrożone masło tarką o grubych oczkach. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. godzinę do uzyskania złotej skórki na wierzchu. Podajemy z bitą śmietaną, lodami. Smacznego.

Komentarze do przepisu (8)

rosse 26 sierpnia 2012
Piekę taką szarlotkę,jest pyszna i łatwa w przygotowaniu:)polecam:)
babciaaneczka 26 sierpnia 2012
Od lat znam ten przepis, czasem piekę taką szarlotkę Choć przepis dziwny, ale ciasto dobre. Pozdrawiam.
Konto usunięte 26 sierpnia 2012
ciasto owszem pyszne , ale talerz pod nim przepiękny i niespotykany.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 1 czubata łyżka cynamonu
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • DODATKOWO: 150 g zamrożonego masła lub margaryny ( ok. 2 godz. w zamrażarce )
Składniki