szarlotka siostry Anastazji

szarlotka siostry Anastazji
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
jest to jedna z lepszych jakie jadłam

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • ok. 2 kg jabłek polecam szarą renetę
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 200g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  1. Masło siekamy z mąką nożem. Żółtka miksujemy z cukrem i śmietaną. Wlewamy do mąki, dodajemy proszek do pieczenia i szybko wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące możemy podsypywać je mąką. Ciasto schładzamy w lodówce minimum godzinę.

  2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.

  3. Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim spód i boki blaszki (wcześniej należy ją posmarować masłem i posypać np manną). Na cieście układamy jabłka, posypujemy je cynamonem i cukrem waniliowym; ścieramy na tarce drugą cześć ciasta, można też rozwałkować i położyć na wierzchu tylko wtedy nakłuwamy ciasto widelcem.

  4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy aż nabierze ładnego koloru około 35-40 minut.
    Posypujemy cukrem pudrem


    rozmiar blachy: 24x28 cm

Komentarze do przepisu (7)

babciaaneczka 08 maja 2013
To klasyczna, prawdziwa i bardzo dobra szarlotka, piekę taką od wielu lat. Przepis jeszcze nigdy mnie nie... Czytaj całość »
To klasyczna, prawdziwa i bardzo dobra szarlotka, piekę taką od wielu lat. Przepis jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Pozdrawiam.
Zazula1 08 maja 2013
Właśnie taką piecze moja mama,jest pyszna:)Muszę wreszcie sama spróbować.Dzięki :)
USMIECH 09 maja 2013
Aż mi zapachniało:-) Zabieram przepis a zostawiam kciuka :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 szklanki mąki
  • ok. 2 kg jabłek polecam szarą renetę
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 200g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
Składniki