Szarlotka przekładana

Przepis dnia 2020-11-24
Szarlotka przekładana
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Jest to szarlotka nieco inna od takiej tradycyjnej, ponieważ jest to szarlotka warstwowa, przekładana, w której ciasta nie piecze się razem z nadzieniem jabłkowym, a wszystko robi się oddzielnie i potem składa.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 200g masła
  • 0,5szkl cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 4szkl. musu jabłkowego ze słoika
  • 1 galaretka np. o smaku pomarańczowym

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wsypałam mąkę, proszek do pieczenia i cukier i wymieszałam. Dodałam pokrojone na plasterki zimne masło oraz żółtka (białka można zamrozić i użyć do innego wypieku, bo w tym przepisie się nie przydadzą).Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto i podzieliłam je na trzy równe części. Pierwszą część ciasta rozwałkowałam na wielkość blachy czyli prostokąt o wymiarach 25x30cm. Ciasto przeniosłam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Ciasto piekłam ok. 15 minut po czym wyjęłam je z piekarnika i wyłożyłam na metalową kratkę. Drugą i trzecią część ciasta podobnie jak pierwszą rozwałkowałam i upiekłam w ten sam sposób. Gdy ciasta miałam upieczone przystąpiłam do przygotowania nadzienia jabłkowego. Cztery szklanki musu jabłkowego przełożyłam do garnka i zaczęłam podgrzewać. Gdy mus zaczął bulgotać wyłączyłam gaz i wsypałam do niego galaretkę. Jabłka dokładnie wymieszałam, żeby galaretka się rozpuściła i odstawiłam do wystygnięcia. Do blachy włożyłam z powrotem jeden blat ciasta kruchego, wyłożyłam połowę nadzienia jabłkowego, równo je rozsmarowałam i ułożyłam drugi blat ciasta. Wyłożyłam drugą połowę nadzienia, rozsmarowałam i nałożyłam trzeci blat ciasta. Lekko docisnęłam, Ciasto schowałam do lodówki, żeby masa zgęstniała. Ciasto można przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować, ale według mnie jest wystarczająco słodkie samo w sobie. To ciasto jest dobre po paru godzinach chłodzenia. Wtedy jest dość mocno chrupiące. Z kolejnymi dniami robi się coraz bardziej miękkie, rozpływające się w ustach. Takie ciasto najlepiej przygotować więc na 2-3 dni przed podaniem.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 24 listopada 2020
Pyszotka:)
WanilioweImprowizacje 25 listopada 2020
:-)
Składniki
  • Ciasto kruche:
  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 200g masła
  • 0,5szkl cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 4szkl. musu jabłkowego ze słoika
  • 1 galaretka np. o smaku pomarańczowym
Składniki