Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś, na osłodę życia i na święta, chcę podzielić się z wami przepisem na szarlotkę doskonałą- szarlotkę po bieszczadzku. Czemu szarlotka po bieszczadzku? Bo przepis na nią dostałam już ładnych parę lat temu, od jednej z mieszkanek tego wyjątkowego regionu, który jest też bardzo mi bliski.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 123
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 28
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 123
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 28
Składniki
Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Do miski lub na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder, masło i cukier wanilinowy. Ciasto posiekać nożem. Następnie dodajemy żółtka i proszek do pieczenia wymieszany z kwaśną śmietaną. Ciasto wyrabiamy i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka przekładamy do garnka i stawiamy na mały ogień, tak by delikatnie się smażyły. Po chwili dodajemy brązowy cukier oraz cynamon (wedle uznania). Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zgasić ogień i odstawić do przestygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (góra – dół). Zimne ciasto dzielimy na pół. Jedną część rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Po upływie 10 minut wyciągamy podpieczony spód i wykładamy na niego podsmażone jabłka. Wyrównujemy wierzch i równomiernie na całą powierzchnię ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika na 50 minut.
Po 50 minutach wyciągamy z piekarnika i czekamy, aż ciasto ostygnie. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. Fantastycznie smakuje na zimno, a także na ciepło z lodami waniliowymi. Smacznego! :)