Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ElMar
Przepis na szarlotkę, na kruchym cieście.

Składniki

  • 400 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 6 jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie

  1. Przesiać mąkę i cukier puder, dodać miękkie masło, żółtka, cukier wanilinowy, sól. Wszystkie składniki posiekać nożem i szybko zagnieść ręką. Ciasto podzielić na dwie części i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
    Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Obrane jabłka pokroić na ćwiartki i delikatnie ponacinać. Podsmażyć na maśle oprószone cukrem i cynamonem.
    Z pierwszej części poskubać na małe kawałki na spód blachy (25X25 cm) wyłożonej papierem. Nałożyć delikatnie podsmażone jabłka. Na jabłka ponowie położyć ciasto, skubiąc małe kawałki.
    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni na złocisty kolor 30-40 minut.
    Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (11)

SlodkoSlodka83 14 lutego 2019
Smaczna :-)
kucharka-amatorka 14 lutego 2019
To jedno z moich najbardziej ulubionych ciast.
konhambos 14 lutego 2019
zawsze smakuje
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 6 jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
Składniki