Szarlotka na kruchym cieście.

Przepis dnia 2015-11-08
Szarlotka na kruchym cieście.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: gogusia
Tradycyjna, pachnąca jabłkami, masłem i cynamonem po prostu idealna szarlotka.

Składniki

  • mąka pszenna 3 szklanki (400 g)
  • cukier zwykły 2/3 szklanki (125 g)
  • masło 200 g
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany np. 18 %
  • jabłka półtora kilograma
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • lukier: 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Zagniatamy ciasto z mąki, masła, cukru, żółtek i proszku do pieczenia, dodajemy śmietanę. Dzielimy ciasto na dwie części, wstawiamy do lodówki na 30 minut.
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, podlewamy 2 łyżkami wody i soku z cytryny by nam nie ściemniały i prażymy. Gdy mamy jabłka kwaśniejsze możemy dodać 2 łyżki cukru zwykłego. Do uprażonych jabłek dodajemy cukier waniliowy, cynamon.
    Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy dno blaszki (25 na 36 cm ), wstawiamy do piekarnika na 15 minut i podpiekamy w 170 stopniach. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i drugą rozwałkowaną część ciasta, wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 30 minut.
    Gorące, upieczone ciasto smarujemy lukrem.
    SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (18)

Futka 23 października 2015
Wspaniała, pyszna, bajeczna! :) <3
Obserwator 23 października 2015
Cudowna szarlotka :)
Wrzaska 23 października 2015
jutro to zrobie pychotkaaa
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna 3 szklanki (400 g)
  • cukier zwykły 2/3 szklanki (125 g)
  • masło 200 g
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany np. 18 %
  • jabłka półtora kilograma
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • lukier: 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
Składniki