Szarlotka kryzysowa

Szarlotka kryzysowa
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Szarlotka kryzysowa, to właściwie szarlotka z budyniem. Nazwałam ją tak ponieważ ta szarlotka jest niska, z cienką warstwą jabłek i cienką warstwą budyniu. Takie było moje zamierzenie, a nie wypadek przy pracy. Poza tym szarlotkę zrobiłam na cieście kruchym z dodatkiem smalcu. Do szarlotki użyłam zwykłych jabłek deserowych odmiany jonagold, dlatego dodałam do nich sporo galaretki, żeby nie pływały po upieczeniu. Szarlotka wyszła pyszna, taka jak chciałam.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 2szkl. maki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5szkl. cukru pudru
  • 1 maly cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 100g masła
  • 100g smalcu
  • Budyń:
  • 1 budyń smietankowy
  • 1,5szkl. mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyzeczka maki pszennej tortowej
  • Jabłka:
  • 4 duże jabłka
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być zimne, wyjęte prosto z lodówki. Mąkę wsypałam do dużej miski. Dosypałam sól, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Dodałam żółtka, śmietanę i pokrojone na plasterki masło oraz smalec. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie części, jedną trochę większa od drugiej. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno starłam większą cześć ciasta. Rozłożyłam je równomiernie w blaszce i lekko ugniotłam palcami. Szklankę mleka zagotowałam. W reszcie mleka rozmieszałam proszek budyniowy, mąkę i cukier. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Budyń lekko przestudziłam i wyłożyłam na ciasto w blaszce. Jabłka obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka wymieszałam z galaretka w proszku i rozłożyłam równomiernie na budyniu. Na wierzch starłam resztę zamrożonego ciasta. Szarlotkę piekłam godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu szarlotkę wystudziłam na metalowej kratce, a potem dodatkowo schłodziłam przez noc w lodówce.


Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • 2szkl. maki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5szkl. cukru pudru
  • 1 maly cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 100g masła
  • 100g smalcu
  • Budyń:
  • 1 budyń smietankowy
  • 1,5szkl. mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyzeczka maki pszennej tortowej
  • Jabłka:
  • 4 duże jabłka
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
Składniki