Szarlotka krucho - biszkoptowa

Szarlotka krucho - biszkoptowa
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Szarlotka krucho - biszkoptowa to mój kolejny przepis i pomysł na przygotowanie tego popularnego i uwielbianego przez wszystkich ciasta, jakim jest jabłecznik/szarlotka. Do tej pory przeważnie robiłam szarlotki kruche, w których i spód i wierzch były wykonane z ciasta kruchego. Czasem jednak trzeba coś odmienić. Do głowy przyszedł mi pomysł, aby wierzch zastąpić jakimś lżejszym ciastem. Myślałam o cieście ucieranym lub biszkoptowym. Ostatecznie jednak zdecydowałam się na biszkopt. Szarlotka wyszła bardzo smaczna i delikatna. Wierzch dodatkowo posmarowałam lukrem cytrynowym, żeby ładnie wyglądało i trochę przełamywało smak.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 2szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 0,5szkl. cukru pudru
  • 150g masła
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • ok. 2,5kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • cynamon do smaku
  • 3 łyżki kaszy manny
  • Dodatkowo:
  • ok. 2 łyżki bułki tartej
  • sok z cytryny
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Przygotowanie szarlotki rozpoczęłam od zrobienia ciasta kruchego. Do miski przesiałam mąkę i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodałam pokrojone na plasterki zimne masło, żółtka i zimną śmietanę. Z podanych składników zagniotłam szybko jednolite ciasto. Podsypując nieco mąką, rozwałkowałam przygotowane ciasto i przełożyłam do blachy o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastem wstawiłam do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Jabłka obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Do startych jabłek dodałam cukier, kaszę manną i szczyptę cynamonu. Jabłka dokładnie wymieszałam. Blachę z ciastem wyjęłam z lodówki. Ciasto posypałam równomiernie bułką tartą i wyłożyłam jabłka. Ciasto wstawiłam do piekarnika na 15 minut i ustawiłam temp. 170 stopni. Gdy ciasto się podpiekało, przygotowałam biszkopt. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę. DO ubitej piany, dalej miksując dosypałam cukier zwykły i waniliowy i miksowałam aż piana zrobiła się błyszcząca a cukier się rozpuścił. Następnie do piany dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia. Na koniec do masy jajecznej wmieszałam mąkę tortową przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Biszkopt wylałam na podpieczone ciasto. Szarlotkę ponownie wstawiłam do piekarnika i piekłam kolejne 45 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu szarlotkę wystudziłam na kratce. Gdy wystygła posmarowałam ją lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru. Szarlotka najlepiej smakuje po schłodzeniu.

Komentarze do przepisu (6)

ErJot 04 października
Apetycznie wygląda:)
KulinarnaChwila 05 października
Super :)
slodkisentyment 05 października
Pychota :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto kruche:
  • 2szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 0,5szkl. cukru pudru
  • 150g masła
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • ok. 2,5kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • cynamon do smaku
  • 3 łyżki kaszy manny
  • Dodatkowo:
  • ok. 2 łyżki bułki tartej
  • sok z cytryny
  • cukier puder
Składniki