Szarlotka królewska

Szarlotka królewska
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: dragonik7
Szarlotka w nieco innym wydaniu

Składniki

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanillii
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 200 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 litr uduszonych jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • mleczna czekolada

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° pieczemy ok 35 minut. Studzimy.

  2. Jabłka podgrzewamy i wsypujemy obie galaretki. Mieszamy do momentu aż galaretki się rozpuszczą (uwaga aby jabłka nie zagotowały się). Lekko studzimy i wykładamy na biszkopt. Pozostawiamy do stężenia.

  3. Przygotowujemy budyń wg przepisu podanego na opakowaniu, używając jedynie większej porcji cukru (1/3 szklanki). Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą (tak aby dotykała powierzchni budyniu, w ten sposób unikniemy powstaniu kożucha). Studzimy.

    Masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Kiedy masa jest już gładka wykładamy na wierzch jabłek.

    Całość posypujemy obficie startą czekoladą.

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 19 lutego 2018
kuszące ;)
dragonik7 19 lutego 2018
polecam spróbować :-)
Maudie 19 lutego 2018
na 100% :)
Składniki
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanillii
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 200 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 litr uduszonych jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • mleczna czekolada
Składniki