SZARLOTKA KRÓLEWSKA

SZARLOTKA KRÓLEWSKA
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: iwona-bonk
szarlotka dla delikatnych i wykwintnych podniebień

Składniki

  • 5 JAJEK 1 ŁYŻKA OLEJU
  • 1 SZKLANKA CUKRU 1 ŁYŻKA GORĄCEJ WODY
  • 1 SZKLANKA MĄKI 2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
  • 1 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
  • KREM TIRAMISU 2 KG JABŁEK
  • 2 GALARETKI CYTRYNOWE 3 ŁYŻECZKI CYNAMONU
  • 3 ŁYŻKI CUKRU ( WEDŁUG SMAKU KAŻDEGO)

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno z cukrem , dodać po jednym żółtku, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, wlać wodę, i olej. Upiec w temp. 200 stopni C przez 1/2 godziny.
    Wystudzone ciasto przecinam na pół . W między czasie smażę jabłka z odrobiną cynamonu i cukru. Ostudzone jabłka mieszam z dwoma galaretkami cytrynowymi rozpuszczonymi w niepełnej szklance wody gorącej. Na połowę ciasta nakładam krem . Krem tiramisu kupuję w sklepie i wykonuję go mikserem z 1 1/2 szklanką mleka . Na krem wkładam ostudzone jabłka i przykrywam drugą częścią
    biszkoptu. Wkładam do lodówki. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

irma 17 stycznia 2014
Bardzo ciekawy pomysł i myślę, że smaczny DDD Kciuk.
Składniki
  • 5 JAJEK 1 ŁYŻKA OLEJU
  • 1 SZKLANKA CUKRU 1 ŁYŻKA GORĄCEJ WODY
  • 1 SZKLANKA MĄKI 2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
  • 1 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
  • KREM TIRAMISU 2 KG JABŁEK
  • 2 GALARETKI CYTRYNOWE 3 ŁYŻECZKI CYNAMONU
  • 3 ŁYŻKI CUKRU ( WEDŁUG SMAKU KAŻDEGO)
Składniki