Szarlotka kresowa

Szarlotka kresowa
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przepis Babci Stefci z Bieszczad na wyborną szarlotkę.

Składniki

  • Margaryna 18 dag
  • Cukier puder 18 dag
  • Jajka 4 szt.
  • Mąka pszenna 40 dag
  • Cukier waniliowy 1 torebka
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Cynamon 1 łyżka
  • Cukier do posypki
  • Jabłka 1 kg
  • Papier do pieczenia

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym do białości., następnie wbijać po jednym żółtku(3 szt.) a na koniec wbić jedno całe jajko. Na stolnicy wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, połączyć z przygotowaną masą i delikatnie zarobić ciasto rękami. Ciasto podzielić na dwie części i odstawić w chłodne miejsce do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc) blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć połowę ciasta i ułożyć pokrojone w cieniutkie plasterki wcześniej obrane jabłka i posypać według uznania cukrem zwykłym i cynamonem. Przykryć drugą połową ciasta. Wstawić od piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.

Składniki
  • Margaryna 18 dag
  • Cukier puder 18 dag
  • Jajka 4 szt.
  • Mąka pszenna 40 dag
  • Cukier waniliowy 1 torebka
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Cynamon 1 łyżka
  • Cukier do posypki
  • Jabłka 1 kg
  • Papier do pieczenia
Składniki