Szarlotka koralowa z budyniem

Szarlotka koralowa z budyniem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Szarlotka z budyniem nie wymaga dodatkowych rekomendacji. Jest po prostu wyśmienita, na każdą okazję.. i bez okazji. Kruche ciasto, nuty wanilia i jabłka to naprawdę wspaniała kombinacja.

Składniki

  • 500g mąki
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 150g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
  • 5 średnich jabłek i 2 gruszki (ew 7 dużych jabłek)
  • cynamon, cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem.

  2. Suche składniki posiekać z masłem, dodać żółtka, potem śmietanę i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Jeśli Wasze ciasto będzie miało zbyt kruchą konsystencję i nie będzie chciało dać się uformować w kulę- zostawcie je w lodówce w misce przykrytej folią.

  3. Owoce umyć i obrać, połowę jabłek zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, resztę owoców pokroić w kostkę, usunąwszy wcześniej gniazda nasienne.Włożyć do miski, dodać cynamon (wedle upodobań, ja dałam pół łyżeczki), wsypać paczuszkę cukru waniliowego. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, można zasypać jeszcze cukrem. Zostawić na ok. pół godziny, żeby puściły sok.

  4. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Dno tortownicy (u mnie o średnicy 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem, piec w nagrzanym piekarniku ok 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i przestudzić, następnie połową pozostałego ciasta z lodówki wylepić boki tortownicy. Owoce odsączyć z nadmiaru soku (ja robiłam to przez gazę, ale można do tego użyć po prostu sitka).

  5. Na cieście rozsmarować budyń, na nim położyć owoce a na górę pokruszyć resztę ciasta. Piec w nadal w 175 stopni przez ok 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (7)

jonita 12 stycznia 2013
Wygląda wyśmienicie, koniecznie muszę wypróbować! :)
Kocurekwkuchni 12 stycznia 2013
Dziękuję Jonita:) Smacznego!
Konto usunięte 12 stycznia 2013
Prerezentuje się bardzo apetycznie i chciałabym zrobić,ale nie wiem czy budyń ugotować wg. przepisu, czy... Czytaj całość »
Prerezentuje się bardzo apetycznie i chciałabym zrobić,ale nie wiem czy budyń ugotować wg. przepisu, czy powinien być trochę gęściejszy. Piękne zdjęcie ..5..
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500g mąki
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 150g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
  • 5 średnich jabłek i 2 gruszki (ew 7 dużych jabłek)
  • cynamon, cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
Składniki