Szarlotka Kasztelańska

Szarlotka Kasztelańska
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Bardzo delikatne ciasto. Ciasto na biszkopcie z masą jabłeczną i galaretkową pianką.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -5 jajek -3/4 szklanki cukru -1 cukier waniliowy
  • -1/2 szklanki maki tortowej -1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA JABŁECZNA:
  • -1,5 kg. jabłek -1 szklanka wody
  • -1 galaretka pomarańczowa -1 galaretka truskawkowa (można i inne)
  • -2 łyżki cukru/opcjonalnie
  • PIANKA:
  • -2 galaretki truskawkowe -2 szklanki wody
  • -3/4 szklanki mleka -1 śnieżka
  • ESY-FLORESY: -50 g. gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem i cukrem waniliowym.Następnie dodawać po żółtku i miksować.Przesiać mąki z proszkiem i wymieszać już łopatką. Przelać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec ok.25 min.w 175 *C.

  2. masa jabłeczna-Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej.Wlać szklankę wody i pogotować, ale nie rozgotować. Odstawić z palnika i zaraz wsypać galaretki. Mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić do lekkiego tężenia. Wylać na biszkopt.

  3. pianka - Wodę zagotować,odstawić i rozpuścić galaretki.Ostudzić do lekkiego tężenia.Mleko ubić ze Śnieżką w/g przepisu.Potem dolewać tężejące galaretki i krótko zmiksować.Rozsmarować na masie jabłecznej.

  4. Czekoladę rozpuścić nad parą i polać górę placka w esy-floresy.

Komentarze do przepisu (16)

babeczka35 09 grudnia 2018
Kolejna smakowita szarlotka :)
Nevermore 09 grudnia 2018
Dziś dzień szarlotek ;)
Kolejna pyszna, aż chce się zjeść te ciacha z foty :D
Docherro 09 grudnia 2018
Mmmmm...smakowita:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BISZKOPT:
  • -5 jajek -3/4 szklanki cukru -1 cukier waniliowy
  • -1/2 szklanki maki tortowej -1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA JABŁECZNA:
  • -1,5 kg. jabłek -1 szklanka wody
  • -1 galaretka pomarańczowa -1 galaretka truskawkowa (można i inne)
  • -2 łyżki cukru/opcjonalnie
  • PIANKA:
  • -2 galaretki truskawkowe -2 szklanki wody
  • -3/4 szklanki mleka -1 śnieżka
  • ESY-FLORESY: -50 g. gorzkiej czekolady
Składniki