Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znana szarlotka japońska w kakaowej polewie z jabłkowymi dekoracjami. Pasuje na świąteczny stół.
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1070
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 146
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1070
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 146
Składniki
Tortownica 20 cm, wysmarowana margaryną i posypana bułką tarą. Jabłka wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce zmielonego maku. Następnie wkładamy jabłka, mieszamy.
Na koniec dodajemy dobrze ubitą pianę z białek, semolinę, bakalie i lekko mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy, pieczemy w 180 C około 55 minut.Studzimy.
Polewa. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Margarynę z cukrem rozpuścić i lekko zagotować. Zmniejszyć płomień dodać kakao, mieszać do połączenia się składników. Polewę zdjąć z ognia dodać rozpuszczoną żelatynę i intensywnie mieszać. Od razu polewać ciasto. Po chwili można przybrać kolorowymi jabłkami.
Link do przepisu na suszone jabłka. https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-kolorowe-suszone-jablka-do-dekoracji,177180,koral.html