Szarlotka japońska

Szarlotka japońska
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ciasto jest bardzo smaczne. Moi domowi krytycy kulinarni byli zachwyceni a koleżanki w pracy mówiły, że za mało przyniosłam :) To właśnie zmotywowało mnie, żeby podzielić się tym przepisem z większym gronem :)

Składniki

  • Na ciasto:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 10 dkg masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie śmietana
  • Masa:
  • 8 jajek
  • 25 dkg masła
  • 40 dkg cukru pudru
  • 30 dkg maku
  • 60 dkg jabłek
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • migdały
  • Morele
  • Rodzynki
  • Orzechy włoskie
  • Polewa:
  • 10 dkg masła
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniotłam ciasto. Schłodziłam w lodówce przez 1 godzinkę i rozwałkowałam. Nakłułam widelcem i podpiekłam w 180 stopniach przez 20 minut w blaszce 21x24 cm.

    Podczas gdy ciasto się piekło zrobiłam masę.

  2. Wcześniej trzeba zaparzyć mak i przekręcić go przez maszynkę. Ja jednak kupiłam mak przemielony i tę czynność ku mojej radości miałam z głowy :)

    Żółtka oddzieliłam od białek.
    Masło utarłam z cukrem i kolejno dodawałam żółtka. Dodałam starte na tarce o grubych oczkach jabłka, wsypałam mak, kaszę manną i proszek do pieczenia.
    Ubiłam białka na sztywną pianę i za pomocą szpatułki wymieszałam z masą jabłkowo- makową.
    Wsypałam dwie garści rodzynek.

    Wylałam masę na podpieczone ciasto i piekłam jeszcze w 180 stopniach przez 1 godzinę.

  3. Polałam polewą zrobioną z roztopionego masła, cukru i kakao. Do polewy dolałam żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szklance gorącej wody.

  4. Notatki:
    * do masy dosypałam mak przemielony prosto z torebki, nie zaparzałam go
    * to ciasto można upiec w odrobinie większej blaszce
    * dodałam tylko rodzynki

Komentarze do przepisu (6)

fafiatko 08 grudnia 2019
Ale musi byc smaczne, i jeszcze podane na takiej ladnej tacce!
Maudie 08 grudnia 2019
Cudowna! :)
slodkisentyment 09 grudnia 2019
Uwielbiam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Na ciasto:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 10 dkg masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie śmietana
  • Masa:
  • 8 jajek
  • 25 dkg masła
  • 40 dkg cukru pudru
  • 30 dkg maku
  • 60 dkg jabłek
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • migdały
  • Morele
  • Rodzynki
  • Orzechy włoskie
  • Polewa:
  • 10 dkg masła
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
Składniki