Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewaaa
Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wypieki, a to ciacho to kwintesencja szarlotkowości.

Składniki

  • kruszonka: 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 zimnego masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pianka: 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • dodatkowo: 2 kg kwaśnych jabłek
  • cynamon wg uznania
  • cukier wg uznania ( u mnie przy renetach około 4 łyżek)
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, posypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie jabłka lekko odciskamy z soku, dodajemy cynamon i mieszamy. Mąkę przesiewamy z solą, cukrami, proszkiem do pieczenia, dodajemy zimny tłuszcz, siekamy nożem na drobno, dodajemy żółtka, zagniatamy kruszonkę. Pianka białkowa: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy, pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy na średnich obrotach, do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm smarujemy tłuszczem, na spód wysypujemy 2/3 kruszonki, lekko ugniatamy. Na kruszonkę wykładamy jabłka, na owoce pianę z białek, na pianę resztę kruszonki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 - 55 minut, do zezłocenia wierzchu (funkcja grzania góra - dól, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Komentarze do przepisu (5)

Bellapi 20 marca 2017
ulubione ciasto mojego dzieciństwa :)
GREGORHSPEED 21 marca 2017
Ewciu, to przegięcie! Kocham wszystkie ciacha z jabłkami...a tu! Bosko <3 Chcę! Ten zapach już czuję... Czytaj całość »
Ewciu, to przegięcie! Kocham wszystkie ciacha z jabłkami...a tu! Bosko <3 Chcę! Ten zapach już czuję <3
<3
<3
gochna55 21 marca 2017
Kolejne wspaniałe ciasto. Jednak moja rodzinka i tak przepada na Twoją "Babką Cud".
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kruszonka: 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 zimnego masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pianka: 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • dodatkowo: 2 kg kwaśnych jabłek
  • cynamon wg uznania
  • cukier wg uznania ( u mnie przy renetach około 4 łyżek)
  • cukier puder do posypania ciasta
Składniki