SZARLOTKA i nic więcej nie trzeba pisać :) polecam upiec bo jest przepyszna

SZARLOTKA i nic więcej nie trzeba pisać :) polecam upiec bo jest przepyszna
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Witam serdecznie, tym razem zaproponuję przepis na przepyszną szarlotkę na kruchym cieście. Przepis na taką szarlotkę jest zapewne szeroko znany, ale w ramach przypomnienia można zajrzeć na mój przepis. Szarlotka jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, polecam upiec jeżeli ktoś jeszcze takiej szarlotki nie robił, bo naprawdę warto.

Składniki

  • Użyłam foremki o wymiarach 34 cm x 24 cm
  • na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej (typ do 550) – to jest około 3 szklanki o pojemności 250 ml i 2 łyżki
  • 250 g masła o temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru pudru – około 5 łyżek
  • 3 jajka – rozmiar L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
  • szczypta soli
  • oraz: około 1,5 kg jabłek kwaśnych (przed obraniem) – użyłam Antonówek
  • około 2 łyżeczek cynamonu
  • 4 łyżki cukru i około 3-4 łyżek kaszy manny

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję ciasto:
    Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz masło i miksuję, tak aby powstały grudki przypominające kruszonkę.
    Następnie dodaję jajka i jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby składniki się połączyły.
    Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przez chwilę zagniatam i formuję kulkę, z której odcinam około 1/4 ciasta. Oba kawałki ciasta wkładam do woreczków i duży kawałek wkładam do lodówki na około 30 minut, a mały do zamrażalnika.

  2. Przygotowanie jabłek:
    Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do nich cynamon, cukier i mieszam – jabłka są gotowe.

  3. Po około 30 minutach, większy kawałek ciasta wyjmuję z lodówki i wałkuję na wielkość foremki, aby łatwiej było je rozwałkować blat oraz wałek oprószam mąką.
    Rozwałkowane przenoszę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyklejam ciastem. Następnie ciasto posypuję połową kaszy manny i układam jabłka. Górę jabłek posypują pozostałą kaszą. Zamrożone ciasto ścieram na tarce o grubych oczkach i posypuję jabłka.

  4. Pieczenie:
    Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 45 minut, tak żeby szarlotka się ładnie zrumieniła. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
    Upieczone wyjmuję od razu z foremki i odstawiam do wystudzenia.
    Szarlotka jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Składniki
  • Użyłam foremki o wymiarach 34 cm x 24 cm
  • na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej (typ do 550) – to jest około 3 szklanki o pojemności 250 ml i 2 łyżki
  • 250 g masła o temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru pudru – około 5 łyżek
  • 3 jajka – rozmiar L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
  • szczypta soli
  • oraz: około 1,5 kg jabłek kwaśnych (przed obraniem) – użyłam Antonówek
  • około 2 łyżeczek cynamonu
  • 4 łyżki cukru i około 3-4 łyżek kaszy manny
Składniki