Szarlotka gryczano-owsiana,fit niski ig

Szarlotka gryczano-owsiana,fit niski ig
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: violin86
Szarlotka w wersji fit, z niskim indeksem glikemicznym

Składniki

  • KRUCHE CIASTO
  • 1 szkl. mąki gryczanej jasnej, 1 szkl. mąki owsianej (u mnie bezglutenowa)
  • 3 jajka
  • 180 g masła
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szkl. ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier z prawdziwą wanilią (obcjonalnie)
  • MASA JABŁKOWA
  • 1,5 kg jabłek
  • 180 g rodzynek
  • sok z 2 pomarańczy
  • 3 łyżki ksylitolu
  • łyżeczka startego imbiry, łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczka goździków

Przygotowanie

  1. z podanych składników,na stolnicy zagniatamy kruche ciasto. Ja na początku zaczynam siekać nożem, potem szybko rękoma, podzieliłam na dwie części i schowałam do lodówki na godzinę.

  2. Przygotowuję masę jabłkową. Obieram jabłka i kroję je w kostkę, wrzucam do garnka, podlewam 1/2 szkl. wody i sokiem z 2 pomarańczy.Dodaję rodzynki oraz przyprawy. Od czasu do czasu mieszam. Jabłka duszę około 20 min.Odstawiam do lekkiego przestudzenia.

  3. Piekarnik nagrzewamy do 180'C. Jedną część ciasta wyklejamy spód tortownicy (u mnie 27 cm) i wykładamy jabłka. Na tartce o grubych oczkach ścieramy na jabłka pozostałą część ciasta. Szarlotkę pieczemy przez ok 45-50 min.

Komentarze do przepisu (2)

slodkisentyment 28 stycznia
Wygląda przepysznie :)
violin86 29 stycznia
bardzo polecam, jest na prawdę smaczna :)
Składniki
  • KRUCHE CIASTO
  • 1 szkl. mąki gryczanej jasnej, 1 szkl. mąki owsianej (u mnie bezglutenowa)
  • 3 jajka
  • 180 g masła
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szkl. ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier z prawdziwą wanilią (obcjonalnie)
  • MASA JABŁKOWA
  • 1,5 kg jabłek
  • 180 g rodzynek
  • sok z 2 pomarańczy
  • 3 łyżki ksylitolu
  • łyżeczka startego imbiry, łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczka goździków
Składniki