szarlotka fit-alternatywna :)

szarlotka fit-alternatywna :)
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Żyć nie mogę bez smaku szarlotki, a cukier i mąkę mam na czarnej liście. To wymyśliłam :) szybko, zdrowo, prosto i tanio:)

Składniki

  • jabłka - 1 szt/osobę
  • orzechy włoskie - 10g/osobę (garstka)
  • cynamon - 1/2 łyżeczki/osobę

Przygotowanie

  1. Jabłka myję i usuwam gniazda nasienne. Nacinam jabłka od góry, robę taki spory "X". Potem skórka łatwiej odchodzi.
    Najbardziej lubię ligol lub lobo, ale sprawdza się każda słodka odmiana.

  2. Do piekarnika wkładam w naczyniu żaroodpornym, bo jabłka w pieczeniu puszczają sok.
    Piekę ok 30 in w temperaturze 200 stopni. Jak jabłka są wielkie, to włączam termoobieg.

  3. Po upieczeniu wyjmuję na talerz. Odciągam naciętą skórkę na zewnątrz dodają oszukanej szarlotce atrakcyjnego wyglądu :)

    Obficie posypuję orzechami i cynamonem. Zapach jest niesamowity w całym domu, a smak... mmmm .. szarlotka jak się patrzy!


    Aneks:
    Zwykle przygotowuję trochę więcej i wykorzystuję na następny dzień do "słoika do pracy.
    Za przygotowanie deseru biorę się w trakcie przygotowywania obiadu, kiedy dzieciaki pytają: co będzie na deser? Pakując w nie słodycze miałabym wrażenie, że je podtruwam ... brrr.. z drugiej strony pieczone jabłka nie brzmią atrakcyjnie buuuu... łeee... Ale jak powiem, że szarlotka alternatywna to hurra.
    Jeśli dzieciaki albo dziadkowie :) chcą bardziej słodkie, polewam jabłko łyżką miodu (po upieczeniu, nie przed, bo w wysokiej temperaturze miód traci swoje magiczne właściwości).

    Jabłko.. niby takie zwykłe, a jednak niezwykłe :)

Komentarze do przepisu (3)

grazka950 25 lutego 2017
super pomysł,szczególnie dla cukrzyków :)
gochna55 25 lutego 2017
Deser ponad czasowy. Robiła go dla nas Babcia, Mama i ja dla mojego synka, a teraz za kilka miesięcy będę... Czytaj całość »
Deser ponad czasowy. Robiła go dla nas Babcia, Mama i ja dla mojego synka, a teraz za kilka miesięcy będę robiła dla wnusi. My robimy troszkę inaczej, ale efekt ten sam. Odcinam czapeczkę, wydrążam, nadziewam odrobiną dżemu porzeczkowego(kwaskowy - przykrywam "czapeczką") i zapiekam. Polecam każdemu. Właśnie jestem cukrzykiem i bardzo często robię taki deser.
DomowaPiwniczka 25 lutego 2017
Tak, babciny sposób wyparty przez dosładzane ciasto z cukierni "po drodze" :) dziękuję, że też Pani... Czytaj całość »
Tak, babciny sposób wyparty przez dosładzane ciasto z cukierni "po drodze" :) dziękuję, że też Pani pisze, że warto go przyrządzać - zdrowszy:)
Składniki
  • jabłka - 1 szt/osobę
  • orzechy włoskie - 10g/osobę (garstka)
  • cynamon - 1/2 łyżeczki/osobę
Składniki