Szarlotka - czyli jabłecznik z budyniem

Szarlotka - czyli jabłecznik z budyniem
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
ciekawy smak, łatwe w przygotowaniu

Składniki

  • mąka, 3 szklanki
  • cukier, 1 szklanka
  • żółtka, 3 szt
  • margaryna, 3/4 kostki
  • śmietana, 3 łyżki
  • proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
  • jabłka, 1,5 kg
  • budyń waniliowy, 1 szt
  • mleko do zrobienia budyniu, 0,4 litra
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, margaryny, śmietany i żółtek wyrobić ciasto - jak jest za suche można dodać trochę więcej śmietany.

  2. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i wylepić spód natłuszczonej blaszki (ja zawsze tłuszcz na blaszce posypuję jeszcze bułką tartą, żeby potem ciasto się nie przyklejało).

  3. Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do jabłek dodać gotowy budyń i dobrze razem wymieszać. Gotowe jabłka z budyniem rozsmarować na cieście.

  4. Drugą połowę ciasta zetrzeć na masę jabłkową na tarce na dużych oczkach. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (5)

anna-maria 28 stycznia 2012
witam serdecznie.Chciałam dziś upiec tę pychotkę, mam tylko dwa pytania:
czy piecze się ją na blasze o... Czytaj całość »
witam serdecznie.Chciałam dziś upiec tę pychotkę, mam tylko dwa pytania:
czy piecze się ją na blasze o standardowych wymiarach czy raczej w tortownicy oraz czy jabłka po ich utarciu należy trochę odsączyć z soku???
gosiawkuchni 05 lutego 2012
witam. dopiero się zalogowałam a tu pytanie sprzed tygodnia....ups..... to odpowiadam, bo lepiej późno niż... Czytaj całość »
witam. dopiero się zalogowałam a tu pytanie sprzed tygodnia....ups..... to odpowiadam, bo lepiej późno niż wcale ;-) ja robię zwykle na standardowej prostokątnej blaszce... a jabłka odsączam przed dodaniem budyniu. pozdrawiam
GRAZIA556 25 lutego 2012
z doświadczenia wiem iż drugą część ciasta należy zamrozić na godzinę aby można zetrzeć. Uważam... Czytaj całość »
z doświadczenia wiem iż drugą część ciasta należy zamrozić na godzinę aby można zetrzeć. Uważam również że sok z jabłek można dodać do mleka na którym gotowany budyń będzie-tak właśnie zrobię tę szarlotkę.!Pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka, 3 szklanki
  • cukier, 1 szklanka
  • żółtka, 3 szt
  • margaryna, 3/4 kostki
  • śmietana, 3 łyżki
  • proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
  • jabłka, 1,5 kg
  • budyń waniliowy, 1 szt
  • mleko do zrobienia budyniu, 0,4 litra
  • cukier puder do posypania
Składniki