Szarlotka biszkoptowa

Szarlotka biszkoptowa
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Miękki puszysty biszkopt, a w środku mus jabłkowy. Robię to ciasto od lat. Nie jest trudne w wykonaniu, a smakuje naprawdę dobrze. Piekłam w blaszce 23x32

Składniki

  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżkia mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Mus jabłkowy:
  • 2 kg. jabłek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa, lub przezroczysta
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli wsypywać cukier,
    cały czas ubijając. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.
    Na koniec dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystko łyżką.
    Spód prostokątnej formy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować
    masłem, lub margaryną. Przełożyć do niej ciasto.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni 35 minut.

  2. Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
    Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier i smażyć na małym gazie,
    co jakiś czas mieszając. Można delikatnie podlać wodą, ale nie jest to konieczne.
    Ja nie podlewałam. Jabłka smażymy tak długo, aż będą miękkie i się rozpadną.
    Wtedy możemy wyłączyć gaz. Do gorących jabłek wlać sok z cytryny i wsypać
    galaretkę (proszek). Mieszać, aż galaretka się rozpuści i połączy z jabłkami.

  3. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.
    Na jedną część wyłożyć jeszcze ciepłe jabłka i przykryć drugą częścią ciasta.
    Lekko docisnąć. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Składniki
  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżkia mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Mus jabłkowy:
  • 2 kg. jabłek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa, lub przezroczysta
  • 1 łyżka soku z cytryny
Składniki