SZARLOTKA BEZ JAJEK

Przepis dnia 2010-10-29
SZARLOTKA BEZ JAJEK
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: illonaw26
Szybka, łatwa i rewelacyjna szarlotka. Przepis zdobyty od mamusi, ale także Ewa Wachowicz robiła ją w swoim programie:)

Składniki

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 równe części.

  2. Jabłka umyć i zetrzeć na tartce (na dużych oczkach) ze skórką. Dodać cukier i cynamon, wymieszać. Nie odlewałam soku jaki powstał w jabłkach. Jabłka podzielić na pół.

  3. Blachę wysmarować i wysypać bułką (ja użyłam dużej blachy, ale nastepnym razem zrobię na małej|)- wtedy masa jabłkowa będzie wyższa.

  4. Wsypać ciasto na blachę- rozprowadzić równo i jabłka - układać równo i delikatnie, żeby nie poruszyć ciasta sypkiego. Ja pomogłam sobie widelcem do rozprowadzenia jabłek. Potem znowu ciasto i jabłka, i znów ciasto. Wierzch ciasta przykryć wiórkami masła- całą powierzchnie. Najlepiej jak masło jest zimne lepiej sie kroi.

  5. Piec w 180''''C przez 40-45 min, Nie wyćiągać ciasta od razu z blachy dopiero na drugi dzień. Można podawać z bitą śmietaną.

Komentarze do przepisu (11)

Konto usunięte 25 października 2010
Szarlotka sypana... jest tu z 10 takich przepisów na nią. Ale tak czy siak pyszna i chyba każdemu się udaje :)
Paulla 26 października 2010
Może i jest 10 przepisów ale szarlotka to zawsze szarlotka :) ta zachęca do wykonania :) pozdrawiam Justyna Sz.
Annuar 28 października 2010
Chyba najtrudniejszy fragment tego przepisu to : "Nie wyciągać ciasta od razu z blachy, dopiero na drugi dzień."... Czytaj całość »
Chyba najtrudniejszy fragment tego przepisu to : "Nie wyciągać ciasta od razu z blachy, dopiero na drugi dzień." ;) Kto by tak długo wytrzymał ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki