szarlotka Ani (na kruchym cieście)

szarlotka Ani (na kruchym cieście)
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: anna_82
nie znam nikogo, kto nie skusi się na szarlotkę:)

Składniki

  • jabłka, 10 sztuk
  • mąka, 3 szklanki
  • Jaja, 4 sztuki
  • cukier, 1,5 szklanki
  • margaryna, kostka (25 dag)
  • śmnietana (12 % lub 18%), 2 łyżki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • budyń śmietankowy, 1 opakowanie
  • cynamon, 4 łyżeczki
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pół szklanki cukru, szczyptę soli, śmietanę, żółtka, margarynę i szybko zagnieść ciasto.

  2. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Dodać pół szklanki cukru, cynamon i budyń śmietankowy. Wymieszać.

  3. Blachę wysmarować tłuszczem, wykleić połową ciasta i wyłożyć doprawione jabłka.

  4. Ubić białka na sztywną pianę z połową szklanki cukru i szczyptą soli. Ja na koniec dodaję kisiel np. wiśniowy aby nadać fajnego koloru. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka.

  5. Resztę ciasta podrobić na kawałeczki i ułożyć na szarlotce.

  6. Piec w temperaturze 150 stopni Celsjusza, około 1 godziny i 20 minut. Cisto musi być dobrze rumiane. Smacznego

Komentarze do przepisu (2)

Joasia2 22 kwietnia 2011
Szarlotki są pycha:) a najlepsze moim zdaniem to takie na gorąco z gałka lodów waniliowych:)
anna_82 22 kwietnia 2011
o jasne joasia2 :)
Składniki
  • jabłka, 10 sztuk
  • mąka, 3 szklanki
  • Jaja, 4 sztuki
  • cukier, 1,5 szklanki
  • margaryna, kostka (25 dag)
  • śmnietana (12 % lub 18%), 2 łyżki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • budyń śmietankowy, 1 opakowanie
  • cynamon, 4 łyżeczki
  • szczypta soli
Składniki