Szarlotka

Przepis dnia 2008-10-24
Szarlotka
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: sikorka21
Pyszne aromatyczne ciasto w sam raz na weekendowe lenistwo...

Składniki

  • mąka, 2 szklanki
  • cukier do ciasta, 3 łyżki
  • zimne masło, 15 dkg
  • ZIMNA WODA, 2 lub 3 łyżki
  • jajko, 2 szt
  • jabłka, 1 kg
  • sok z cytryny, 1 łyżka
  • cukier do nadzienia, 1/3 szklanki
  • mielone migdały, 3 łyżki
  • cynamon, łyżeczka
  • masło do nadzienia, 2 łyzki

Przygotowanie

  1. ciasto: rozetrzyj palcami mąkę z cukrem i kawałkami masła,dodaj jedno jajko Powoli, ciągle rozcierając, wlewaj wodę. Zagnieć, zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 190°C i zrób nadzienie: jabłka włóż do rondla i polej wodą. Przykryj i duś 5 minut, co jakiś czas potrząsając rondlem, następnie dodaj dwie łyżki masła, cukier, sok cytrynowy i cynamon i przesmaż na patelni 2 minuty.Ciasto podziel na 2 nierówne części (2/3 i 1/3 objętości). Większą porcję rozwałkuj i wyłóż dno i boki formy na tartę (śred. 24 cm). Posyp migdałami, na wierzchu rozłóż jabłka. Rozwałkuj resztę ciasta,potnij na długie paski (można użyć radełka)przykryj jabłka układając z pasków kratke. Sklej brzegi spodu i wierzchu ciasta. Posmaruj jajkiem i posyp cukrem. Piecz 30 minut.

Komentarze do przepisu (9)

jolka 04 marca 2008
Brzmi bardzo smakowicie. Dzisiaj wypróbuję przepis :)
Alicja15 05 sierpnia 2008
Mam zamiar zrobic tylko nie wiem czy WYJDZIE ??? Bo mam soczyste jabÅ�ka prosto z ogrodu. I wiÄ�zÄ�ce... Czytaj całość »
Mam zamiar zrobic tylko nie wiem czy WYJDZIE ??? Bo mam soczyste jab�ka prosto z ogrodu. I wi�z�ce pytanie czt Wyjdzie ??? =] pzdr
marta790917 20 września 2008
HEJ ZROBI�AM TE CIASTO I MUSZE POWIEDZIEC ZE JEST PYSZNE I POLECAM!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka, 2 szklanki
  • cukier do ciasta, 3 łyżki
  • zimne masło, 15 dkg
  • ZIMNA WODA, 2 lub 3 łyżki
  • jajko, 2 szt
  • jabłka, 1 kg
  • sok z cytryny, 1 łyżka
  • cukier do nadzienia, 1/3 szklanki
  • mielone migdały, 3 łyżki
  • cynamon, łyżeczka
  • masło do nadzienia, 2 łyzki
Składniki