Szarlotka

Szarlotka
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Magda_lena
Smaczna, aromatyczna- lekko cynamonowa, prosta w wykonaniu- czego chcieć więcej. POLECAM! :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Ciasto: z mąki, margaryny, cukru pudru, jajek i proszku do pieczenia - wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części.

  2. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach wsypać budynie i cynamon oraz trochę cukru (do smaku) - wymieszać.

  3. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę wcześniej posmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem. Następnie wyłożyć jabłka. na jabłka drugą część ciasta. Podziurkować widelcem. Upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Aż się ciasto zarumieni.

  4. Aneks: pierwsze ciasto przed nałożeniem jabłek można lekko posypać bułką tartą. Można całkowicie zrezygnować z dodania cukru do jabłek - ja tak robię. W oryginalnym przepisie jabłek jest 2 kg - tę ilość można pomniejszyć max do 1,5 kg. W szarlotce na zdjęciu jabłek jest 1,8 kg- dokładnie :)

  5. SMACZNEGO :)

Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 17 grudnia 2012
ciekawe połaczenie budyniu bezpośrednio z jabłkami, domyślam się, że budyń pięknie zagęszcza masę... Czytaj całość »
ciekawe połaczenie budyniu bezpośrednio z jabłkami, domyślam się, że budyń pięknie zagęszcza masę jabłkową i jednocześnie aromatyzuje :))), piękna i rasowa Ci wyszła :))
ola100 17 grudnia 2012
budyn pewnie waniliowy lub smietankowy no moze cos nowego wyprobuje
Annabel 18 grudnia 2012
Uwielbiam szarlotki moja rodzinka również ale takiej z budyniem nie robiłam wygląda super i na pewno tak smakuje... Czytaj całość »
Uwielbiam szarlotki moja rodzinka również ale takiej z budyniem nie robiłam wygląda super i na pewno tak smakuje . Teraz do ulubionych pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki