Szarlotka

Szarlotka
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma82
Mniammm.....

Składniki

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść szybko ciasto i włożyć do lodówki.

  2. Ww tym czasie robimy jabłuszka.Obrane i starte na tarce na grubych oczkach jabłka podlewamy w garnku odrobiną wody i dusimy około 15 minut, dodajemy cukier,cynamon i cukier i dusimy jeszcze jakieś 5 minut-żeby nie były zbyt miękkie.

  3. Gdy jabłka są gotowe wykładamy ciasto na stolnicę. Wałkujemy kwadrat lub koło(zależy jaką mamy formę) grubości 5 mm i wykładamy formę ciastem tak by brzeg też był obłożony ciastem.Wykładamy jabłka i z reszty ciasta robimy paseczki i układamy kratkę lub pokrywamy cały placek jednym płatem ciasta.

  4. Pieczemy w temp.180 stopni C na ciemnozłoty kolor.

Komentarze do przepisu (3)

Nukleon 09 grudnia 2012
Proste i szybkie ciacho.
Maudie 09 grudnia 2012
Uwielbiam tego typu ciasta,proste,szybkie a dodatkowo z jabłkami....poezja:)
anetas197601 17 stycznia 2013
wygląda smakowicie chyba zrobię w sobotę, dzięki za fajny przepis :) Pozdrawiam
Składniki
Składniki