Szarlotka

Szarlotka
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kwiatusza
idealna dla całej rodzinki polecam!

Składniki

  • Na ciasto :mąka, 4 szklanki
  • proszek do pieczenia, 2 łyzeczki
  • margaryna np kasia, 3/4 kostki
  • cukier, 1 szklanka
  • cukier puder do posypania, 2 łyzki
  • cukier waniliowy/jeden do jabłek/, 2 opakowania
  • jajka, 2 całe,2 zółtka
  • smietana 12%, kubeczek 200gr
  • aromat pomaranczowy, 5-6 kropki
  • nadzienie:jabłka, 1,1/2 kg
  • cukier do jabłek, 2-3 łyzki
  • bulka tarta, 3 łyzki
  • cynamon, ok.pół łyzeczki
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekac z margaryną dodac zółtka,całe jajka ,cukier,cukier waniliowy/1 opakowanie/ i aromat pomaranczowy a na koncu smietane.Wyrobic ciasto jesli bedzie zbyt klejace obsypac lekko maką. Wstawic na 30 min do lodówki .W tym czasie przygotowac nadzienie : obrane jabłuszka zetrzec na tarce o grubych oczkach , dodac cukier waniliowy, cukier oraz cynamon Ciasto podzielic na 2 czesci, rozwałkowac ,jedna wylozyc na tortownicę lub blaszkę, ponakłuwac zwilzonym widelcem w ciepłej wodzie Do jabłuszek dodajemy bułke tartą, wymieszac i wyłozyc na ciasto, przykryc pozostała czescią ciasta, równiez ponakłuwac widelcem. Piec 45 min w 200st. po upieczeniu posypac cukrem pudrem.Smacznego! Szarlotke przechowuje pod pokrywą do tortów długo wiec zachowuje swiezosc :-)

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 02 maja 2011
Apetycznie sie prezentuje!
kwiatusza 02 maja 2011
Jagienko wypróbuj jest pychotka! :-)
Składniki
  • Na ciasto :mąka, 4 szklanki
  • proszek do pieczenia, 2 łyzeczki
  • margaryna np kasia, 3/4 kostki
  • cukier, 1 szklanka
  • cukier puder do posypania, 2 łyzki
  • cukier waniliowy/jeden do jabłek/, 2 opakowania
  • jajka, 2 całe,2 zółtka
  • smietana 12%, kubeczek 200gr
  • aromat pomaranczowy, 5-6 kropki
  • nadzienie:jabłka, 1,1/2 kg
  • cukier do jabłek, 2-3 łyzki
  • bulka tarta, 3 łyzki
  • cynamon, ok.pół łyzeczki
  • papier do pieczenia
Składniki