Szarlotka

Szarlotka
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: marial9
Szybko i pysznie:))

Składniki

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaną z proszkiem posiekać z tłuszczem, dodać cukier 5 dag, żółtka, śmietanę i zagnieśc ciasto.

  2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn i poddusić w rondelku dodajac cynamon, cukier waniliowy, rodzynki i ewentualnie tyle cukru, aby jabłka nie były kwaśne. Blachę wysmarowańą tłuszczem wyłożyć połową ciasta, na górę wyłożyć jabłka i zapiekać przez ok. 30 minut. Białka ubić z cukrem pudrem wyłożyć na podpieczony spód z jabłkami. Na górę zetrzeć drugą połowę ciasta i piec kolejne 20-30 minut.

Komentarze do przepisu (4)

mimi619 02 marca 2011
Pycha !!
wioleta333 03 marca 2011
aż ślinka cieknie ...
gryzia 29 kwietnia 2012
pyszny piekłam już kilka razy znajomi zajadają się i ciągle proszą o przepis :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki