Szarlotka

Szarlotka
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: lasuch-09
Szarlotka wzbogacona brzoskwiniami i rodzynkami oraz migdałową bezą

Składniki

  • ciasto kruche
  • Mąka pszenna, 25 dag
  • masło lub margaryna, 15 dag
  • cukier, 10 dag
  • żółtka, 3 szt.
  • Nadzienie:
  • Mus jabłkowy, słoik 1 l
  • brzoskwinie, 3 szt
  • rodzynki, 5 dag
  • Beza:
  • białko, 3 szt.
  • cukier puder, 0,5 szklanki
  • płatki migdałowe, 5 dag

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto kruche, wyłożyć na blaszkę i podpiec ca 10 min. w temp. 200 st. C

  2. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Rodzynki sparzyć i dobrze osączyć. Wymieszać z musem jabłkowym i wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec 45 min. w temp. 180 st. C.

  3. Ubić białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder. Na końcu dodać płatki migdałowe i delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na ciasto i zapiekać jeszcze ca 15 min.

Komentarze do przepisu (3)

sereberko80 05 stycznia 2010
wygląda przepysznie, aż ślinka leci :-). czy mogłabyś napisać na jak dużą blachę podane są tu składniki?... Czytaj całość »
wygląda przepysznie, aż ślinka leci :-). czy mogłabyś napisać na jak dużą blachę podane są tu składniki? z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :-)
lasuch-09 05 stycznia 2010
Ciasto upiekłam na średniej blaszce - 26x 30 cm. Ja Ciebie również pozdrawiam.
orwima 05 marca 2011
Hmm... Robi wrażenie pychotki; uwielbiam szarlotki we wszelkiej postaci. Wypróbuję na pewno.
Składniki
  • ciasto kruche
  • Mąka pszenna, 25 dag
  • masło lub margaryna, 15 dag
  • cukier, 10 dag
  • żółtka, 3 szt.
  • Nadzienie:
  • Mus jabłkowy, słoik 1 l
  • brzoskwinie, 3 szt
  • rodzynki, 5 dag
  • Beza:
  • białko, 3 szt.
  • cukier puder, 0,5 szklanki
  • płatki migdałowe, 5 dag
Składniki