Szarlotka

Szarlotka
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma
Pieke dużo ciast także z jabłkami, ale ta szarlotka gości u mnie w domu dwa razy w tygodniu ,gdy na rynku pojawią się antonówki. Ciasto jest bardzo smaczne,pięknie pachnie i można jeść na zimno i na gorąco. POLECAM!

Składniki

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaną z proszkiemdo pieczenia, , margarynę, żółtka, 4 łyżki cukru zagnieść na jednolitą, gładką masę. Ciasto podzielić na dwie części-mniejszą i większą. Mniejszy kawałe włożyć do zamrażalnika, a większy wyłożyć na dno dużej blachy.

  2. Obrane jabłka zetrzeć na grubych oczkach,dodać cukier waniliowy i odstawić na jakiś czas,żeby jabłka puściły sok.Następnie lekko odcisnąć i wymieszać z cynamonem.Wyłożyć na ciasto w blasze.

  3. Pianę ubić na sztywno i podczas ubijania dodać reszte cukru i kisiel. Wyłożyć na jabłka.

  4. Na piane zetrzeć na grubych oczkach ciasto z zamrażalnika. Gotową szarlotke wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec w tem.180 st.C przez ok.45 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (14)

Konto usunięte 21 października 2009
Bardzo smaczny przepis i bardzo ładna kompozycja zdjęcia :) super!
irma 22 października 2009
Ciesze sie, że smakuje.
katerina 23 października 2009
Musi być smaczne! napewno jutro upiekę.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki