SZARLOTKA

Przepis dnia 2009-09-23
SZARLOTKA
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: LIDECZKA
Pychotka. Szarlotka.

Składniki

  • Jaja, 5
  • cukier, 3/4 szklanki
  • masło roslinne, 1 (25 dkg)
  • Mąka pszenna, 3 szklanki
  • proszek do pieczenia, 1,5 łyzeczki
  • jabłka (antonówki), 1 kg
  • cynamon

Przygotowanie

  1. Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukru, masła i żółtek zagnieśc ciasto. 3/4 ciasta rozłożyc na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku przez 15 minut.

  2. Na podpieczone ciasto wyłożyc obrane i pokrojone w plastry jabłka, posypac cynamonem. Przykryc ubitą na sztywno pianą i resztą ciasta. Piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

sonina 07 września 2009
A ja wole jak jabłka są podsmażone z cukrem i ciasta wcale nie podpiekam kłade jabłka na surowe ciasto myślę... Czytaj całość »
A ja wole jak jabłka są podsmażone z cukrem i ciasta wcale nie podpiekam kłade jabłka na surowe ciasto myślę że taka jest lepsza.
mufinka 23 września 2009
A ja ciasto podpiekam, ale jabłek wcześniej nie przesmażam, bo lubię szarlotkę z jabłkami, a nie z "dżemem"... Czytaj całość »
A ja ciasto podpiekam, ale jabłek wcześniej nie przesmażam, bo lubię szarlotkę z jabłkami, a nie z "dżemem" jabłkowym... :)
Składniki
  • Jaja, 5
  • cukier, 3/4 szklanki
  • masło roslinne, 1 (25 dkg)
  • Mąka pszenna, 3 szklanki
  • proszek do pieczenia, 1,5 łyzeczki
  • jabłka (antonówki), 1 kg
  • cynamon
Składniki