Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływająca się w ustach szarlotka sprawdzi się idealnie jako dodatek do popołudniowej kawki.
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 1170
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 47
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1206
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 766
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 159
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 1170
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 47
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1206
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 766
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 159
Składniki
Do misy miksera planetarnego dodajemy: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, szczyptę soli oraz jajko, całość wyrabiamy za pomocą mieszadła typu “K”. Na końcu ręcznie formujemy kulkę ciasta, którą owijamy folią spożywczą, wkładamy na 15 minut do zamrażalki a następnie przekładamy do lodówki na 45 minut. Ciasto można także wyrabiać ręcznie W między czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na 15 minut, po tym czasie nadmiar soku odsączamy na sitku
Do startych jabłek dodajemy 1,5 łyżeczki cynamonu i mieszamy Formę na ciasto smarujemy masłem (dno oraz boki) Kulkę ciastka po wyjęciu z lodówki przedzielamy na pół Jedną część rozwałkujemy na placek, który przekładamy na dno formy do pieczenia, można też rwać ciastko na mniejsze kawałki i wykładać nim formę, należy wybrać dogodny dla siebie sposób Następnie wykładamy jabłka
Drugą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozkładamy na całej powierzchni Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu.