Szarlotka

Szarlotka
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: mojedomowe
Szarlotka smakuje dobrze o każdej porze roku!

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 250 g zimnego masła
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 0.9 słoik przetartych jabłek
  • Łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie

  1. Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła małe kawałki, jajka i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto włóż na poł godz do lodówki lub zamrażarki .Podziel ciasto na 2 równe części. Jedną część rozgnieć na blasze wyłożonym papierem do pieczenia. Przygotuj mus jabłkowy

  2. Do miski przełóż jabłka dodaj cynamon cukier waniliowy (2 łyżki bułki tartej) wymieszaj i dodaj na ciasto. Drugą polowe ciasta zetrzyj na tartce lub odrywaj małe kawałki. Wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piec 50-60 min

Komentarze do przepisu (4)

ewka16 16 marca
dodać jeszcze gałkę lodów waniliowych i będzie rajski deser :)
mojedomowe 17 marca
hehe można i tak zrobić a potem kg lecą w górę :D
ewka16 18 marca
oj tam oj tam :)
pozdrawiam

zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 250 g zimnego masła
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 0.9 słoik przetartych jabłek
  • Łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Składniki