Szarlotka

Szarlotka
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
To ciasto, z niewielką ilością smalcu sprawia, że szarlotka dosłownie rozpływa się w ustach. Polecam do niej wykorzystać kruche, lekko kwaskowe jabłka szarą renetę a lukier zrobić z dodatkiem gęstego jogurtu greckiego.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka + 1 całe jajko
  • 150 g masła
  • 50 g smalcu
  • 4 łyżki zimnej wody
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki tartej bułki
  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg winnych jabłek (najlepsza odmiana to szara reneta)
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 80 g masła
  • 3 łyżki konfitury z pigwy (może być inna)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki siekamy nożem, zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części.
    Jedną wykładamy od razy na dno blachy wysmarowanej cieniutko olejem o wymiarach 25/35 cm.
    Nakłuwamy i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15 minut do zrumienienia. Drugą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki

  2. Jabłka obieramy i dowolnie kroimy (w plastry lub kostkę).
    Na dno garnka wkładamy masło, dodajemy jabłka , sok jabłkowy i konfiturę z pigwy. Dusimy aż zmiękną. Zestawiamy garnek z ognia i wsypujemy 2 galaretki cytrynowe. Mieszamy do rozpuszczenia.
    Podpieczony spód ciasta posypujemy 2 łyżkami tartej bułki i wykładamy masę jabłkową. Wyrównujemy powierzchnię i ścieramy lekko zmrożone ciasto z zamrażarki. Pieczemy 45 minut w tem. 180 stopni.
    Zimne ciasto polewamy lukrem.


Komentarze do przepisu (6)

KulinarnaChwila 04 listopada 2020
Super:)
Dolcevita-in-my-kitchen 04 listopada 2020
Cudowna szarlotka!
KulinarnaChwila 05 listopada 2020
Pyszotka;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka + 1 całe jajko
  • 150 g masła
  • 50 g smalcu
  • 4 łyżki zimnej wody
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki tartej bułki
  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg winnych jabłek (najlepsza odmiana to szara reneta)
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 80 g masła
  • 3 łyżki konfitury z pigwy (może być inna)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego
Składniki