Szarlotka

Szarlotka
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Karolcia20
Idealna do kawy

Składniki

  • CIASTO KRUCHE:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250g masła zimnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • MUS JABŁKOWY:
  • ok.1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • DODATKOWO:
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. 1. Przygotować ciasto kruche:
    z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego w kostkę), jajka i proszku do pieczenia. zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
    Z ciasta uformować kule. Owinąć ją folią spożywczą i wlożyć do lodówki na czas przygotowywania musu jabłkowego.

  2. 2. Przygotować mus jabłkowy:

    Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazdka nasienne. Pokroić w nie dużą kostkę lub zetrzeć na tarełku. Wymioeszać z dwoma łyżkami cukru jeśli jabłka są kwaskowate oraz dodać cynamon. Wymieszać.

  3. 3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. ( formę można wysmarować tluszczem aby papier lepiej przykleił się do formy).

  4. 4. Ciasto wyciągnąć z lodówki. Połowę ciasta wyłożyć na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Przykryć wierzch pozostałą częścią ciasta.( ciasto można rozwałkować).
    Piec ciasto przez 50-60 minut aż się ładnie przyrumieni. W temperaturze 180 stopniach.
    Po upieczeniu ciasto musi ostygnąć. Przed podaniem opruszyć je cukrem pudrem.

Składniki
  • CIASTO KRUCHE:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250g masła zimnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • MUS JABŁKOWY:
  • ok.1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • DODATKOWO:
  • cukier puder do posypania
Składniki