Szarlotka

Szarlotka
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: balbinka568
Szarlotka to ciasto chyba znane każdemu. Smakuje o każdej porze roku, podane na ciepło z lodami lub bitą śmietaną.

Składniki

  • CIASTO KRUCHE;
  • -Mąka pszenna - 3 szklanki
  • -Cukier - 1 sklanka
  • -Margaryna PALMA - 250 g
  • -Żółtka - 4 szt
  • -Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • -Śmietana - 2 łyżki
  • MASA JABŁKOWA:
  • -Jabłka - 1,5 kg
  • -Cynamon
  • -Bułka tarta - 4 łyżki
  • -Cukier - 0,5 szklanki

Przygotowanie

  1. Margarynę pokroić w drobną kostkę.
    Ze składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię aluminiową i pozostawić w lodówce przez godzinę.

  2. Jabłka obrać, pokroić na małe kawałeczki i przesmażyć z odrobiną wody, często mieszając.
    Dodać cukier i bułkę tartą.
    Dobrze wymieszać.

  3. 2/3 ciasta rozwałkować na blachę (30X25 cm) posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
    Na ciasto wyłożyć masę jabłkową i posypać cynamonem.
    Na wierzch pokruszyć pozostałą część ciasta (można zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
    Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez około 1 godzinę.
    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 04 stycznia 2020
Pycha!:)
Składniki
  • CIASTO KRUCHE;
  • -Mąka pszenna - 3 szklanki
  • -Cukier - 1 sklanka
  • -Margaryna PALMA - 250 g
  • -Żółtka - 4 szt
  • -Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • -Śmietana - 2 łyżki
  • MASA JABŁKOWA:
  • -Jabłka - 1,5 kg
  • -Cynamon
  • -Bułka tarta - 4 łyżki
  • -Cukier - 0,5 szklanki
Składniki