Szarlotka

Szarlotka
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: LIDIA2
Najlepsza szarlotka pod słońcem

Składniki

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 margaryna lub masło
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie

  1. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę , 1/2 szkl. cukru oraz 5 żółtek.
    Zagniatamy. Formujemy kulę. Wkładamy na 15 minut do zamrażarki.

  2. W chwili gdy ciasto się mrozi ubijamy pianę z 5 białek na sztywno. Gdy już piana będzie sztywna dodajemy 1 szkl. cukru i dalej ubijamy.
    Jabłka obieramy, kroimy i prużymy lekko w garnku.

  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

    Ułożenie produktów:

    - 1/3 ciasta na dno blachy
    - uprużone jabłka
    - posypać cukrem waniliowym
    - 1/3 ciasta równomiernie rozłożonego startego na tarce z grubymi oczkami
    - piana z 5 białek
    - 1/3 ciasta starta na tarce z grubymi oczkami równomiernie rozłożona na warstwie piany

    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 50 minut.
    Oczywiście sprawdzamy co jakiś czas bo ciasto lubi się upiec szybciej, zależy od piekarnika.

    SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 18 listopada 2019
Pyszna szarlotka :)
Składniki
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 margaryna lub masło
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 1 cukier waniliowy
Składniki