Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę , 1/2 szkl. cukru oraz 5 żółtek.
Zagniatamy. Formujemy kulę. Wkładamy na 15 minut do zamrażarki.
W chwili gdy ciasto się mrozi ubijamy pianę z 5 białek na sztywno. Gdy już piana będzie sztywna dodajemy 1 szkl. cukru i dalej ubijamy.
Jabłka obieramy, kroimy i prużymy lekko w garnku.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ułożenie produktów:
- 1/3 ciasta na dno blachy
- uprużone jabłka
- posypać cukrem waniliowym
- 1/3 ciasta równomiernie rozłożonego startego na tarce z grubymi oczkami
- piana z 5 białek
- 1/3 ciasta starta na tarce z grubymi oczkami równomiernie rozłożona na warstwie piany
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 50 minut.
Oczywiście sprawdzamy co jakiś czas bo ciasto lubi się upiec szybciej, zależy od piekarnika.
SMACZNEGO
Komentarze do przepisu (1)