Szarlotka.

Szarlotka.
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Taka szarlotka smakuje zawsze i każdemu :-)Chodziła już za mną od dłuższego czasu.

Składniki

  • Tortownica 26 cm
  • Ciasto Kruche:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szkl.cukru
  • mały cukier waniliowy
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • Prażone Jabłka:
  • 1,5 kg jabłek
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżka masła
  • sok z połowy cytryny
  • cynamon do smaku
  • Beza:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • pół szkl.cukru
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej czasem zamieniam na budyń śmietankowy lub waniliowy
  • Dodatkowo:
  • 2-3 łyżki bułki tartej do posypania spodu
  • cukier puder do posypania szarlotki

Przygotowanie

  1. Jabłka umyć,obrać,usunąć gniazda nasienne,pokroić w kosteczkę,u mnie taka grubsza kostka.
    Wrzucać stopniowo do miski z 2 szkl.wody i sokiem z cytryny,dobrze wymieszać a następnie przekładać do cedzaka.
    Do garnka wrzucić masło,gdy się rozpuści,wrzucić jabłka i wsypać cukier.
    Smażyć na dużym ogniu,często mieszając aż staną się miękkie,ale nie rozgotowane,zdjąć z ognia dodać cynamon i dokładnie wymieszać.
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia,do miski,wsypujemy cukry,wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło,siekamy nożem i wrzucamy żółtka ze szczyptą soli.Zagniatamy kruche ciasto,
    dzielimy na dwie części,mniejszą zawijamy w folię i wrzucamy do zamrażalnika,a większą częścią wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuwamy widelcem.

  2. Wrzucamy do nagrzanego piekarnika na 190 C i pieczemy ok.15 min.do zarumienienia,wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
    Wystygnięty spód posypujemy bułką tartą,wykładamy zimne prażone jabłka.

  3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypać stopniowo cukier,ubić do momentu rozpuszczenia się cukru,na sam koniec wsypać mąkę ziemniaczaną,krótko zmiksować,wyłożyć pianę na jabłka.


  4. Na tarce ścieramy na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.

  5. Pieczemy ok.40-45 min.w temp.180 C.

  6. Zimne ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.




Komentarze do przepisu (13)

Nevermore 14 kwietnia 2019
Pychotka, taki jeden kawałek teraz byłby w sam raz ;) Szarlota zawsze super, a ta wygląda bardzo apetycznie :)
CookWithMe 14 kwietnia 2019
Mmm, nikt się jej nie oprze!
Dolcevita-in-my-kitchen 14 kwietnia 2019
Cudowna szarlotka, zapisuje przepis i dziekuje :-*
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Tortownica 26 cm
  • Ciasto Kruche:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szkl.cukru
  • mały cukier waniliowy
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • Prażone Jabłka:
  • 1,5 kg jabłek
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżka masła
  • sok z połowy cytryny
  • cynamon do smaku
  • Beza:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • pół szkl.cukru
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej czasem zamieniam na budyń śmietankowy lub waniliowy
  • Dodatkowo:
  • 2-3 łyżki bułki tartej do posypania spodu
  • cukier puder do posypania szarlotki
Składniki