Szarlotka

Szarlotka
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Moja pierwsza tego lata szarlotka. Ciasto jest kwaskowate i ma piękny, żółty kolor. Jest też bardzo kruche. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 40 dag mąki kukurydzianej
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru brązowego
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek (dałam papierówki)
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek. Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, ekstraktu waniliowego, żółtek i masła zagnieść ciasto. 2/3 wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i wylepić dno. Ponakłuwać widelcem. Podpiec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C 15 minut. Pozostałe ciasto zawinąć w folię i dać na 1/2 godziny do zamrażarki. Papierówki umyć i obrać, a następnie zetrzeć na tarce na ostrzach do szatkowania ogórków, czy kapusty. Uniknie się wtedy puszczania zbędnego soku. Posypać cynamonem. Jest to konieczne, gdyż jabłka szybko ciemnieją.

  2. Starte jabłka wyłożyć na ciasto. Na nie ubitą na sztywno pianę z czterema łyżkami cukru. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce. Posypać wiórki równo na całym cieście. Piec 30-35 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (11)

fafiatko 04 lipca 2018
Pycha! z pierwszych papierowek zrobilas ?
bryssska 04 lipca 2018
Z mąką kukurydzianą jeszcze nie jadłam, musi być pyszna ;-D
basiliana 04 lipca 2018
Wygląda pięknie i pysznie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 40 dag mąki kukurydzianej
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru brązowego
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek (dałam papierówki)
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Składniki