Szarlotka

Szarlotka
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Mój ulubiony przepis na szarlotkę. Klasyczna i najlepsza.

Składniki

  • 1 kostka masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1 kubeczek kwaśnej śmietany ok. 200 ml
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1- 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij ze zbędnej ilości soku i wymieszaj z cynamonem.

  2. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i cukier waniliowy oraz starte na grubych oczkach masło, wszystko delikatnie przemieszaj, a następnie dodaj jajko, żółtko i śmietanę, ugnieć ciasto.

  3. Gotowe ciasto podziel na dwie równe części.

  4. Rozwałkuj podsypując delikatnie mąką na dwa placki wielkości dużej brytfanny. Brytfannę posmaruj dokładnie masłem i wyłóż jeden rozwałkowany placek, a na niego wyłóż jabłka z cynamonem.

  5. Rozsmaruj równo po całej powierzchni jabłka, wszystko przykryj drugim rozwałkowanym plackiem, a po wierzchu porób widelcem otwory.

  6. Piec w piekarniku o temp. 180'C przez około 45-60 minut , tak aby ciasto było brązowo-złote z wierzchu.

  7. Ciasto możemy obsypać cukrem pudrem. Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (10)

fafiatko 23 kwietnia 2018
Idealne na deser po obiedzie :)
Dolcevita-in-my-kitchen 23 kwietnia 2018
Jak smacznie wyglada. Pycha :-)
Maudie 23 kwietnia 2018
Kochana kusisz,oj kusisz!!!!!!:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kostka masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1 kubeczek kwaśnej śmietany ok. 200 ml
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1- 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
Składniki