Szarlotka

Szarlotka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: MojaQchnia
Ten przepis moja mama dostała od swojej mamy, a ja od niej. To ciasto zawsze wychodzi i zawsze jest pyszne. Owszem najlepsze byłyby jabłka szara reneta, ale z każdego innego gatunku można zrobić cudowną szarlotkę.

Składniki

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczeni
  • jabłka
  • cynamon
  • 1 kostka margaryny

Przygotowanie

  1. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części.

    Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 1 częścią ciasta.

    Na ciasto układamy jabłka poszatkowane na tarce na części do szatkowania, lub na grubych oczkach. Do jabłek dodajemy 2 łyżeczki cynamonu i 1 łyżkę cukru. Wyciskamy sok z jabłek przed ułożeniem w formie.

    Na wierzch wykładamy drugą część ciasta (rozwałkowanego na wielkość blachy).

    Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. (termoobieg – góra, dół)

Komentarze do przepisu (2)

jagas58 23 stycznia 2017
W przepisie zapomniałaś o masle)
ew margarynie 1 kostka
kstr54 24 stycznia 2017
,moglabys poprawic przepis,brak masla lub margaryny,przepis po lepkach,a ciasto niewydarzone, blade... Czytaj całość »
,moglabys poprawic przepis,brak masla lub margaryny,przepis po lepkach,a ciasto niewydarzone, blade ,niedopieczone,nie nie,dziekuje
Składniki
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczeni
  • jabłka
  • cynamon
  • 1 kostka margaryny
Składniki