Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 253
Polecam.
Odsłon: 739
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36251
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 411
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 253
Polecam.
Odsłon: 739
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36251
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 411
Składniki
Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy kostkę smalcu oraz kefir. Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy dodając cukier a potem żółtka ( jak na biszkopt ). Gotową masę wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół
Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tartce . Nastepnie dodajemy cukry waniliowe, budynie i bułkę tartą oraz cynamon lub przyprawę do szarlotki. Mieszamy.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta oblepiamy spód tzn. ja urywam małe kuleczki rozmieszczam na spodzie a potem je rozgniatam, łącząc je ze sobą.
Na ciastowy spód wykładam masę jabłkową.
Na masę jabłkową wykładamy drugą warstwę ciasta urywając małe kawałeczki tak aby masa jabłkowa była przykryta pierzynką ciasta.
Szarlotkę pieczemy ok 1 godziny, piekarnik góra - dół, w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.