szarlotka`

szarlotka`
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: enigma79
Moje wydanie szarlotki ;)

Przygotowanie

  1. Nadzienie: Jabłka obrać podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, rozgotować w bardzo małej ilości wody. Przecier trochę odparować, dodać cukier, rodzynki i cynamon. Wszystko razem wymieszać, zagotować. Następnie wsypać galaretkę cytrynową, całość zamieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia.

  2. Ciasto:Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera.

    Następnie dodajemy przestudzone masło i również miksujemy.

    Na koniec dodajemy mąkę i 2 łyżeczki proszku do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy (możemy to zrobić także przy pomocy miksera).

  3. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną.

    Ciasto dzielimy na 3 części.
    Przelewamy kolejno ciasto 1 ,nadzienie,ciasto 2 ,nadzienie,ciasto 3.
    Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 min.
    Smacznego ;)

Składniki