Szarlotka

Szarlotka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Channah
To jedno z naszych ulubionych jesiennych ciast. Tym razem z jablkami Jonagold

Składniki

  • 250g masla
  • 3 szkl maki
  • 1 szkl cukru
  • 2 jaja
  • 2 zoltka
  • 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
  • Mus jablkowy:
  • 1,5 kg jablek (nadajacych sie na szarlotke, u mnie eksperyment z Jonagoldami)
  • 0,5- 1 szkl cukru (w zaleznosci od slodkosci jablek)
  • 3 lyzki kaszy manny
  • 1 lyzka cynamonu

Przygotowanie

  1. Jablka obieramy i kroimy w kostke. Wkladamy do garnka i podlewamy ok 1,5 szkl wody. Przykrywamy i dusimy az jablka sie rozpadna. Dodajemy Cukier i mieszamy az woda odparuje. Dodajemy kasze manne i cynamon. Calosc mieszamy i odstawiamy z ognia.

  2. Z podanych skladnikow zagniatamy ciasto. 1/4 ciasta wkladamy do lodowki. Pozostalym ciastem wylepiamy tortownice, wstawiamy Do nagrzanego Do 180 stopni pieca i podpiekamy ok 15 min. Na podpieczony spod wykladamy mase jablkowa i scieramy na tarce lub rozkladamy pozostala czesc ciasta. Wkladamy ponownie Do pieca na ok 40 min.
    Ciasto gotowe.
    Smacznego:)
    Przepraszam za brak polskich znakow.

Składniki
  • 250g masla
  • 3 szkl maki
  • 1 szkl cukru
  • 2 jaja
  • 2 zoltka
  • 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
  • Mus jablkowy:
  • 1,5 kg jablek (nadajacych sie na szarlotke, u mnie eksperyment z Jonagoldami)
  • 0,5- 1 szkl cukru (w zaleznosci od slodkosci jablek)
  • 3 lyzki kaszy manny
  • 1 lyzka cynamonu
Składniki