Szarlotka

Szarlotka
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Arellarti
Pyszna szarlotka,przepis babci. Najlepiej smakuje podawana z bitą śmietaną i lodami.

Składniki

  • 2.5 szkalnki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 1 stołowa łyżka śmietany 18%
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1 margaryna Kasia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8-10 średnich jabłek

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wbić żółtka jajek, dodać margarynę pokrojoną kostkę i łyżkę śmietany.
    Ugnieść ciasto. 1/3 ciasta odłożyć do zamrażalnika aby stwardniało.
    ( Użyjemy go do zrobienia kruszonki na wierzch ciasta.

  2. Obrać jabłka i zetrzeć je na tarce jarzynowej. Odcisnąć sok, dodać odrobinę cynamonu ew. cukru jeśli mamy odmianę bardzo kwaśną.

    Jeśli chcemy możemy użyć gotowego musu jabłkowego ze słoika zamiast jabłek.

    Pozostałe białko po jajkach ubić na sztywną pianę. ( możemy dodać odrobinę soli.

  3. Rozwałkować delikatnie 2/3 ciasta i rozłożyć je na blasze. Ułożyć na nim nasze jabłka. Na to rozkładamy naszą pianę z jajek.
    Na sam wierzch ścieramy na tarce jarzynowej zmarznięte 1/3 ciasta.

    Piec około 25 minut( termoobieg) 45 minut stary piekarnik w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

    Jak napisałem w opisie najlepiej smakuje z bitą śmietaną i lodami.

Komentarze do przepisu (1)

nikola2005 13 października 2013
Uwielbiam szarlotki :) a jeszcze bita śmietana i lody do tego - poezja!!
Składniki
  • 2.5 szkalnki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 1 stołowa łyżka śmietany 18%
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1 margaryna Kasia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8-10 średnich jabłek
Składniki