Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na syrop z orzechów laskowych. Syrop jest świetnym dodatkiem do wypieków, kremów, deserów i kawy.
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 161
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 70
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1129
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 161
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 70
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1129
Składniki
Orzechy wsadzamy do woreczka i za pomocą tłuczka rozdrabniamy na małe kawałki, lub siekamy nożem. Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy rozdrobnione orzechy i na małym grzaniu kuchenki gotujemy około 50-60 minut od czasu, do czasu mieszając. Po tym czasie trochę wody odparuje i syrop zgęstnieje. Odcedzamy przez sito, aby oddzielić syrop od orzechów. Przelewamy jeszcze ciepły syrop do buteleczek lub słoiczków.
Uwagi: Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Orzechów nie wyrzucamy. Można je wykorzystać do ciast i deserów, lub po prostu zjeść.