Syrniki

Syrniki
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: thesecret
Syrniki czyli tradycyjny deser kuchni ukraińskiej. Banalnie prosty, banalnie szybki, tani, ale jaki pyszny.

Składniki

  • 100g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko

Przygotowanie

  1. Twaróg rozgniatamy widelcem w głębokim naczyniu. Wszystkie pozostałe składniki łączymy razem ze sobą. W razie potrzeby można dodać więcej mąki. Powinniśmy uzyskać zwarte, jednolite ciasto. Z ciasta formujemy małe pączki i obtaczamy jeszcze raz w mące. Smażymy na oleju, ok. 5 minut z jednej i drugiej strony. Podawać z ulubionymi dżemami.

Składniki
  • 100g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
Składniki