Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Świąteczny zawijaniec z indyka"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 31
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 42
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 47
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 42
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 31
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 42
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 47
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 42
Składniki
90 min • Porcja ok.165 kcal • Koszt porcji ok. 5 zł • Przepis na 5-6 porcji.
Filet z indyka myję, solę i zalewam marynatą z oleju i wina. Zostawiam pod przykryciem w lodówce na 24 godziny.
Przygotowuję farsz do rolady: siekam drobniutko morele i figę, mielę cielęcinę z namoczoną kajzerką. Przyprawiam solą i pieprzem, mieszam z suszonymi owocami.
Na filecie rozsmarowuję farsz, roluję i ciasno związuję. Wkładam roladę do rękawa, wlewam marynatę i wsypuję drobniutko pokrojoną cebulę. Piekę w 180°C przez godzinę. 10 min przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw, by rolada się przyrumieniła.
Sos pieczeniowy redukuję o połowę i miksuję na gładko. Podaję na zimno na sałacie z sosem i pokrojonymi morelami.
Ulubiona pieczeń mojej rodziny. Delikatna, krucha i pięknie pachnie. Jolanta Witkowska z KrakowaŹródło: Kobieta i życie